Pentru a evidenția principalele rezultate obținute în cadrul Programului Nucleu, pe scurt sunt prezentate următoarele proiecte reprezentative:PN 09060365 Tema de cercetare a abordat dezvoltarea modelelor numerice (folosind Delft 3D și HEC-RAS) pentru filiala Dunării din Epurașu, care va fi utilizată ca punct de referință pentru un proces de modelare hidraulică ulterioară care va cuprinde Dunărea între Baziaș și Moldova Nouă; procesele de transport al sedimentelor au fost estimate folosind hărți și profile transversale și longitudinale.
PN 09060112.1 Utilizarea modelării numerice în testarea diferitelor scenarii cu condiții de aplicabilitate reale în zona confluenței Bala – Dunărea Veche.
PN 09060245.2 Centrul de excelență privind energia verde / regenerabilă cu instalații integrate.
PN 09060122 În urma cercetărilor efectuate în una din fazele de proiectare din 2015, folosind modelarea numerică a dispersiei poluanților în atmosferă, a apărut nevoia de a întreprinde măsuri de ecologizare a întregii arii de studiu; au fost propuse opțiuni de ecologizare a zonelor legate de iazurile de decantare din Moldova Nouă.
PN 09060238 și PN 09060239 au abordat în mai multe faze ale proiectului dezvoltarea și îmbunătățirea indexului de calitate multiparametric al algoritmului ecosistemelor acvatice și au subliniat metoda de atribuire a greutății și abordarea extracției ratei pentru un set predefinit de indicatori stabiliți pentru evaluare. Până în prezent, tema proiectului a fost distribuită în medii științifice prin includerea în studii doctorale, participarea la conferințe și publicarea articolelor în reviste de specialitate.
PN 09060366 Proiectul a vizat cercetarea sturionilor sălbatici în România din punct de vedere al conservării speciilor și habitatelor. Lucrările au evidențiat monitorizarea habitatelor de reproducere prin efectuarea de măsurători pe teren și prelevarea probelor de probe de apă, identificarea posibilelor influențe ale factorilor hidrologici și hidro-chimici asupra comportamentului reproductiv al sturionilor.
Lucrările de cercetare efectuate în perioada 2009-2015 au condus la capitalizarea acestora prin prezentarea rezultatelor obținute la conferințe, simpozioane, ateliere (aproximativ 119 evenimente științifice), din care au fost publicate 30 de lucrări ISI. Au fost certificate două brevete și au fost publicate două cărți specializate. Brevetul nr. A / 00773/2012 a obținut medalia de aur la Bruxelles, 2015.
Rezultatele cercetării în cadrul programului “Nucleu” au fost prezentate pentru capitalizarea lor Ministerului Mediului și Pădurilor și Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, precum și sectorului privat. Se remarcă faptul că multe dintre rezultatele cercetării au fost prezentate și la conferințele internaționale organizate de Asociația Balcanilor de Mediu, BENA, unde au fost acordate premii pentru lucrările prezentate.
După cum s-a menționat anterior, activitatea de cercetare a fost realizată de tineri cercetători cu sprijinul permanent al managementului experimentat și al cercetătorilor, reflectând atenția specială acordată îndrumării și formării tinerilor cercetători.