DEÁK György
Ing. Ph.D. Habil., CS I
Director General
Consiliul științific este format din umătorii membri:
Membri permanenți sunt:
Eng. György DEÁK, PhD. Habil. (CS I) – Director General al INCDPM București
Eng. George POTERAȘ , PhD (CS I) –Președinte al Consiliul Științific, INCDPM București
Bioch. Magdalena CHIRIAC (CS I) – Membru, INCDPM București
Dr. ing. Gina GHIȚĂ (CS I) – Membru, INCDPM București
Ing. Cristina MARIA (CS I) – Membru, INCDPM București
Dr. ing. MATEI Monica Silvia (CS II) – Membru, INCDPM București
Dr. ing. TOCIU Carmen (CS II) – Membru, INCDPM București
Dr. ing. ILIE Mihaela (CS II) – Membru, INCDPM București
În cadrul Consiliului Științific al INCDPM își desfășoară activitatea și membri onorifici, invitați:
Consiliul de Administrație al INCDPM este organizat conform Ordinului MEC nr. 415/10.07.2019, cu modificările și completările ulterioare și este format din reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării, Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și reprezentanți ai Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Protecția Mediului. Componența Consiliului de Administrație, în urma intrării în vigoare a HG 253/2015 și în conformitate cu Ordinul Ministrului nr. 415/10.07.2019, cu modificările și completările ulterioare, este următoarea:
Consiliul de Administrație se întrunește lunar, sau de câte ori necesitățile o impun (în ședințe extraordinare sau on-line).
Conform Hotărârii de Guvern nr. 253/2015 privind înființarea unor institute naționale de cercetare-dezvoltare în domeniul protecției mediului, ecologiei și dezvoltării durabile, s-a dispus reorganizarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Mediului București. Astfel, INCDPM București îşi continuă activitatea ca institut național de cercetare-dezvoltare în domeniul protecției mediului, biodiversității și dezvoltării durabile; desfășurând și activități conexe de cercetare-dezvoltare.
În trecut, institutul se afla în subordinea Ministerului Mediului având în structura sa două subunităţi cu personalitate juridică: Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare “Delta Dunării” – I.N.C.D.D.D. Tulcea și Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină “Grigore Antipa” – I.N.C.D.M. Constanţa.
În prezent, institutul își desfășoară activitatea sub egida Ministerului Cercetării și Inovării (Autoritatea coordonatoare), continuând colaborarea strânsă cu Ministerul Mediului prin participarea reprezentanților acestuia ca și membri în Consiliul de Administrație al INCDPM, prin participarea Directorului General al INCDPM în comitete ministeriale și în Cadrul Consiliului Științific al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei “Delta Dunării”, cât și ca urmare a proiectelor elaborate.
Începând cu anul 2010, institutul și-a extins cercetarea în domeniul protecției mediului, realizând studii avansate în cadrul proiectelor desfășurate, respectând standardele naţionale şi internaţionale, prevederile legale şi principiile de etică. Din același an, INCDPM, este reprezentat de experții săi în cadrul diferitelor comitete internaționale precum Comitetul pentru evaluarea riscurilor (RAC), din cadrul Agenției Europene pentru Produse Chimice (ECHA), Helsinki, Finlanda.
Provocările actuale din domeniul mediului se concentrează cu precădere pe studierea și evaluarea efectelor produse de activitățile umane asupra acestuia. În contextul schimbărilor climatice, misiunea institutului este de a îmbina eficient şi constructiv procesul de cercetare ştiinţifică, cu scopul de a furniza soluții și tehnologii la standarde de excelență, pentru protejarea mediului înconjurător.
Pe baza unui management eficient, în cadrul institutului se vizează desfăşurarea cercetării ştiinţifice în condiţii optime şi în conformitate cu standardele naţionale şi internaţionale, bazate pe principiile de etică. Prin realizarea diverselor proiecte și participarea la o varietate de programe de cercetare se are în vedere dobândirea și valorificarea de noi cunoştinţe în domeniul protecției mediului, cu scopul asigurării de soluții preventive și respectând principiile de Dezvoltare Durabilă cât și conceptele Economiei Circulare. Specialiștii institutului vizează îndeosebi contribuția la dezvoltarea cunoașterii și încurajarea comunicării în domeniile științifice aferente, rezultatele obținute de aceștia adresându-se atât autorităților şi administrațiilor publice naționale și europene, comunității științifice, organizațiilor neguvernamentale (ONG), cât și populației, prin creșterea gradului de conștientizare cu privire la necesitatea protejării mediului înconjurător. Rezultatele obținute în cadrul institutului se concretizează prin adoptarea de soluții de tip win-win care contribuie la asigurarea unui mediu înconjurător adecvat pentru generațiile prezente și viitoare.
Totodată, în cadrul institutului se pune accent pe formarea continuă a noilor cercetători, cărora li se asigură suport prin activități de mentorat, cu scopul dobândirii de către aceștia de noi cunoștințe în domeniu, cât și in vederea responsabilizării acestora.
Principalele arii de Cercetare-Dezvoltare-Inovare:
INCDPM București își desfășoară activitatea în conformitate cu Sistemul de Management Integrat Calitate – Mediu – Securitate Informațională – Sănătate și Securitate Ocupațională, conform standardelor:
De asemenea, INCDPM are implementat Sistemul de Control Intern Managerial conform O.S.G.G. nr. 600/2018 privind aprobarea Codului controlului intern managerial al entităţilor publice Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 387 din 07.05.2018.
Sistemul de management cuprinde un ansamblu de politici și proceduri implementate de către INCDPM în vederea atingerii obiectivelor într-un mod economic, eficient și eficace, respectând legislația în vigoare și directivele UE și totodată oferind o temelie pentru îmbunătățirea continuă a fiecărui domeniu specific din institut.
Sistemul de management integrat al INCDPM se bazează pe un set unitar de proceduri generale cu aplicare în întreaga organizație, proceduri operaționale cu aplicare în unul sau mai multe departamente/compartimente și proceduri ale sistemului de control intern managerial, INCDPM fiind printre puținele instituții care dețin o certificare integrată cu o plajă atât de vastă de domenii și un control managerial uniform și coerent.
Totodată, INCDPM București deține următoarele certificări:
În decursul anului 2018, Departamentul Laboratoare – Laborator Calitate Apă din cadrul INCDPM, a fost acreditat de către Organismul Național de Acreditare RENAR conform referențialului SR EN ISO/IEC 17025:2018 (Certificat de acreditare nr. LI 1202), urmând ca pe viitor să se facă o extindere a domeniilor acreditate.